Flerspråklig fortellerkafe 1. mars kl 1800

Frøken kakerlakk reiser fra øst til vest

mehda anahita fortellerfesttorgrim hellas

En tospråklig fortelling om lykke, vold, kjønnsroller, kulturmøter og hvorfor kakerlakker er svarte.

Forestillingen er basert på et iransk folkeeventyr om frøken kakerlakk som får beskjed av sin far om at han ikke kan forsørge henne lenger. Derfor må hun reise til byen Hamedan. Der vil hun finne en rik godseier som har et Harem med mange koner i. Hvis hun blir en av hans koner, vil alt gå henne vel. Frøken Kakerlakk pynter seg og reiser av sted.  På veien møter hun på mange menn som blir betatt av henne og frir til henne. Da spør hun dem”Hvis vi gifter oss og deler alt, og jeg en dag gjør noe galt, og du blir sint som en vulkan, hva slår du meg med da min mann…”

I den nylagde produksjonen reiser kakerlakken fra Østen til Vesten i jakt etter drømmemannen og lykke. Med hjelp av rim og rytmer fortelles eventyret parallelt på norsk og persisk . På denne måten forsøker fortellerne Torgrim Mellum Stene og Mehda Zolfaqari å skape et møte mellom ulike kulturer og mellom to indoeuropeiske språk: norsk og persisk. I tillegg baker fortellerne inn personlige fortellinger om deres kulturkrasj da de var ute og reiste; eller i Mehdas tilfelle – da hun kom til Norge med en kulturell bagasje fremmed for det nye landet.

Vel møtt til en flerspråklig kafe, vi oppfordrer til å komme i god tid, så får du god plass, og vi starter presis.

Inngangspenger: 50 kr.

50 prosent ondskap – fortellerkafe 11. januar kl 1800

Heidi D - til volund

 

Heidi Dalsveen

Dette er fortellingen om alt det vakre man kan skape med sine hender, alt det vakre Volund kunne skape i møte mellom ild og jern. Dette er en fortelling om det når det onde skapes i smedens verktøy. Men hvorfor ble det så vondt?

Sagnet om Volund er en brutal fortelling fra norrøn diktning, det er snakk om ære, hevn og selv uskyldige barn blir myrdet når alt brått snur om. Forestillingen ser på hva som fører til onde handlinger. Fremført første gang på fortellerfestivalen ”Beyond the border” i samarbeid med musiker Mathilde Grooss Viddal. Her er forestillingen forenklet og fremføres av Mimesis Heidi Dahlsveen.

Mimesis Heidi Dahlsveen har arbeidet som fortellerkunstner nasjonalt og internasjonalt siden 1996. Hennes hovedfokus som forteller er å samtidsaktualisere tradisjonelle fortellinger. Ved siden av å fortelle, er Heidi ansatt som Høgskolelektor  i Fortellerkunst ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Heidi har gjennomført en rekke prosjekter med offentlig støtte rettet mot barn og unge og voksne og har skrevet en innføringsbok i muntlig fortellerkunst (Universitetsforlaget). 2014 fikk hun forfatterstipend til å skrive en bok om personlig fortelling. Våren 2015 forteller hun i Danmark, Sverige, Tyrkia og Østerrike og hun arbeider med det europeiske fortellerprosjektet Tales støttet av EU.

 

Inngangspenger 50 kroner

 

Takk for i år, her er 2015 !

Med en magisk forestilling som siste i år, sa vi takk for det gamle nå på søndag. Vi gleder oss til neste år, 2015 er snart ferdig booket, og vi har et mangfoldig program med fortellere av mange typer, mange språk og fortellinger over et vidt spekter.

Nytt neste år er StoryJam som vi arrangerer i April, med nye og erfarne fortellere om hverandre, og vi er svangre med en overraskelse eller to til høsten.

Ellers er det bare fullt av fortellerglede av høy kvalitet, og vi er stolte av å vise et foreløpig program for neste år:

Program 2015:

11.  jan  Fortellingen om Volund Heidi Dalsveen

1. februar Sefardiske fortellinger og sanger Camelias Biancas, Marit Johanne Høye og Ylva Sjaastad

1. mars Fortelling på norsk og persisk. Mehda Zolfaquari og Torgrim Stene

12.april StoryJam Samarbeid med Pilestredet Studentteater

3. mai Styret forteller

11. september Kulturnatt Oslo Anna Kompelien og Nina Therese Håland

11. Oktober Tore Rahn

1. November Allehelgensdag – fortellinger om døden

6. desember Overraskelse – kommer senere. 

 

Med dette ønsker styret i Fortellerkafe Oslo en god jul, et godt nytt år og vel møtt til neste år.

 

Fortellerkafe søndag 7. desember kl 1800:

Historien om Ferdinand fortalt ved stemme, kropp og fiolin.

Ferdinand Elisabeth og Camilla

Du husker historien om Ferdinand? Oksen som heller ville lukte på blomstene enn å sloss i tyrefekterringen? Munro Leaf skrev denne lille historien i 1936 til sin venn Robert Lawson, for at tegneren Lawson skulle få noe å illustrere. Lite kunne Leaf ane at historien skulle bli bannlyst av facistene i Spania og brent av Nazistene i Tyskland. Ferdinand var en fredselskende pasifist!

Alan Ridout har skrevet et musikkstykke til Ferdinand for solo-fiolin og stemme. Med dette stykke som kjerne, vi Elisabeth og Camilla fortelle en historie for voksne om skjebnen, helter og deilige dufter!

Inngangspenger: 50 kroner

 

Les videre